Oud NOS-weerman Gerrit Hiemstra ontvangt eredoctoraat van RUG

De Rijksuniversiteit Groningen reikte vrijdagmiddag vier eredoctoraten uit in het Academiegebouw. Eén van de ontvangers was meteoroloog en voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

Hiemstra kreeg het eredoctoraat tijdens de vierde dag van het lustrum van de universiteit (de RUG bestaat dit jaar 410 jaar) vanwege zijn uitzonderlijke prestaties als expert op het gebied van meteorologie en de gevolgen van klimaatverandering. In zijn toespraak, nadat hij de traditionele bordeauxrode ‘kappa’ (cape) kreeg omgehangen en zijn doctorsbul had ontvangen, vertelde Hiemstra vereerd te zijn en zich nederig te voelen.

Tegelijk voelt de prijs voor Hiemstra als een aanmoediging om door te gaan met zijn missie, aldus de voormalig NOS-weerman. Hiemstra richt zich, sinds zijn vertrek als weerpresentator, nu op zijn eigen bedrijven Weather Impact (gericht op innovatieve oplossingen op het gebied van weer en klimaat) en Oarshûs (duurzame bouw van woningen).

Naast Hiemstra kregen ook Tedros Ghebreyesus (directeur Wereldgezondheidsorganisatie), Mariana Mazzucato (econoom) en Kate Crawford (AI-onderzoeker) een eredoctoraat. De doctoraten werden uitgereikt ter gelegenheid van het 410-jarige bestaan van de RUG, dat van 21 tot en met 25 mei wordt gevierd met een lustrumfeest.