Ook omwonenden Groningen Airport Eelde achter rechtszaak tegen staat om PFAS-vervuiling

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Elf organisaties dagen de staat voor de rechter, omdat ze vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor verontreiniging en gezondheidsschade door PFAS. Ook VOLE, de belangenorganisatie voor omwonenden van vliegveld Eelde, zit achter de dagvaarding.

Met de rechtszaak eisen de organisaties onder meer erkenning van aansprakelijkheid van de staat voor PFAS-vervuiling en willen ze dat de staat alle vervuiling opruimt. PFAS, een verzamelnaam voor onafbreekbare plastics, zitten in allerlei goederen en producten en zijn vaak giftig. Advocaat Geert-Jan Knoops en zijn team wijzen in de zaak onder meer naar twee VN-resoluties rond een gezond milieu als mensenrecht en de verplichtingen van overheden om hiervoor te zorgen.

VOLE op de bres, onder meer voor brandweerlieden

Het gros van de organisaties die de zaak begonnen zijn is milieu-gerelateerd. Ook belangenverenigingen voor (ex-)defensiepersoneel en brandweerlieden doen mee. VOLE is, samen met SchipholWatch, een van de twee organisaties voor omwonenden van luchthavens achter de dagvaarding.

“Net als op andere luchthavens zijn ook op Groningen Airport Eelde jaren lang brandweeroefeningen gehouden met PFAS-houdend blusschuim. Naast de omgeving van de luchthaven zijn ook de brandweerlieden blootgesteld aan PFAS”, laat VOLE woensdagmiddag weten.

De eisers hebben de staat drie maanden de tijd gegeven om hun eisen in te willigen. Doen ze dat niet, dan volgt een gang naar de rechter.