De koeien mogen weer de wei in!

De lente is aangebroken. Dat betekent dat de koeien weer de wei in mogen. Dit gebeurt met vrolijke sprongen, ook wel de koeiendans genoemd. 

Tjaard Stoel heeft een boerderij net ten noorden van Groningen. Zijn koeien mochten afgelopen dinsdag weer voor het eerst dit jaar naar buiten. Om kwart voor drie was het zover: De koeien stormden op het weiland af. “Als ze het voorjaar in de neus krijgen, willen ze wel naar buiten”, zegt Tjaard.

De koeien staan al vijf maanden op stal, ze zijn geen zonlicht meer gewend. Dus om de overgang van binnen naar buiten soepel te laten verlopen laat Tjaard de koeien op de eerste dag maar twee uurtjes buiten grazen.

“Zodra we aan de deuren beginnen te rammelen, hebben ze het idee dat ze naar buiten kunnen en wordt het herrie”, legt Wolter Stoel uit, de vader van Tjaard en tevens mede-eigenaar van de boerderij.

De door de familie gerunde boerderij heeft rond de 115 koeien, waarvan er dinsdag 101 naar buiten mochten. De koeien mogen tot ongeveer november elke dag in de wei grazen.