Tweede Kamer debatteert woensdag over wet die Groningenveld definitief sluit

nieuws
Foto: Varodrig via Wikimedia Commons

De Tweede Kamer debatteert komende woensdag over de wet, die de sluiting van het Groningse aardgasveld definitief maakt per 1 oktober.

Dat het debat begin deze maand zou plaatsvinden, werd een week geleden al bekend gemaakt door demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief. Nu is ook de dag en tijd bekend waarop het debat plaatsvindt.

“We gaan zo snel mogelijk definitief sluiten”, schreef Vijlbrief een week geleden over het debat van woensdag. “Ik vind het belangrijk dat we de sluiting van het Groningenveld ook in de wet vastleggen. Ik kijk er naar uit dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer te verdedigen. Tijd om de gemaakte beloftes in te lossen, tijd om Groningen zekerheid te bieden.”

Wet maakt gaswinning in Groningen bij wet verboden

De Groningse gaskraan is al dicht, maar kan nu (zoals begin januari) bij lage temperaturen of grote gastekorten nog terug naar ‘waakvlamniveau’ of hoger. Het is de bedoeling dat dit in het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) niet meer mogelijk is. Als gaswinning in Groningen ook bij wet is verboden, worden de winningslocaties in Groningen definitief ontmanteld.

Na het debat in de Tweede Kamer zal er nog een stemming volgen over de wet die de sluiting van het Groningenveld permanent maakt. Dan moet ook de Eerste Kamer nog een fiat geven voor het wetsvoorstel.

Debat online te volgen

Wie het debat woensdag wil volgen, kan dat doen via de website van de Tweede Kamer. Het debat begint om 10.30 uur en duurt waarschijnlijk tot het eind van de middag.