Eisse en Henk zijn 75 en 50 jaar muzikant bij Patrimonium

Samen hebben ze 125 jaar muzikale ervaring bij harmonieorkest Patrimonium: Eisse Medema en Henk Scheper. Bij de laatste algemene ledenvergadering van het orkest werden ze in het zonnetje gezet.

Beide mannen kregen een oorkonde, Henk daarnaast een speldje en Eisse een bronzen medaille. Verenigingen die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO, kunnen een speldje aanvragen wanneer een lid 25, 40 of 50 jaar actief is.

Nanda Medema, dochter van Eisse, is ook orkestlid van Patrimonium: “Voor Henk hebben we een speldje aangevraagd, maar mijn vader heeft alle speldjes al. Hij kreeg daarom een bronzen medaille en een oorkonde uitgereikt.”

“Ik denk dat dit heel bijzonder is. Eisse is 88 jaar, en is daarvan 75 jaar actief als muzikant. Henk is onze penningmeester en hij is al vijftig jaar actief als spelend muzikant bij onze vereniging. Dat is al heel lang, en zoiets zie je eigenlijk tegenwoordig niet meer.”

Eisse Medema kwam op zijn veertiende bij het orkest. Eisse Medema: “Mijn vader begon in 1947 bij Patrimonium als klarinettist. Dat leek me ook wel wat, want ik speelde ook klarinet. Maar ik was nog een klein kereltje en ze hadden nog geen uniform voor mij. Toen ben ik eerst een jaar bij een ander orkest begonnen en in 1950 ben ik bij Patrimonium gekomen.”

Wat hem al die jaren bij het orkest hield? “Het is heel leuk om in een groep te spelen. Je doet iets samen. En we spelen gevarieerde stukken.”

Henk Scheper speelt vijftig jaar als slagwerker. “Toen ik een klein jongetje was, een jaar of negen, zat ik bij een drumband. Ik zag Patrimonium altijd marcheren door Groningen. Ik heb jaren bij de drumband gespeeld, ook als tamboer-maître, en toen later overgestapt als drummer bij het harmonieorkest.”

Scheper speelt in het harmonieorkest meerdere slagwerkinstrumenten, zoals het drumstel en pauken. Het drumstel is zijn favoriet. “Daarmee kun je wat meer improviseren. Dan hoef je je ook niet zo strak aan je muziekpartituur te houden. Bij het drumstel kun je je wat meer uitleven.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Henk Scheper is 50 jaar muzikant en is blij met zijn oorkonde en speldje. Foto: ingezonden

In april speelt het orkest in Winsum (Gn) tijdens een korpsen- en korendag. Op 27 april, tijdens Koningsdag, speelt het orkest in Zuidlaren en op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag, bij de Martinikerk.