Aantal WW-uitkeringen opnieuw toegenomen, ondanks voldoende baankansen

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in februari voor de vijfde maand op rij toegenomen. Toch blijven er veel baankansen, aldus uitkeringsinstantie UWV.

Ook de sector vervoer en logistiek laat een toename van de WW zien, want de sector heeft te maken met economische tegenwind. Toch blijven er veel baankansen, onder andere voor vrachtwagenchauffeurs. Vergrijzing zorgt voor een aanhoudende personeelsvraag.

Eind februari ontvingen 6.228 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is bijna 2 procent van de beroepsbevolking. Het gaat om een toename van 3,4 procent in een maand tijd. Landelijk bedroeg de toename 4 procent.

De sector vervoer en logistiek laat de laatste tijd een toename van de WW zien. In Groningen nam in het afgelopen jaar het aantal WW-uitkeringen in deze sector toe met 8 procent. Het aantal WW’ers groeide vooral onder vrachtwagenchauffeurs. Dit komt door een afnemende vraag bij opdrachtgevers, zoals in de bouw en industrie. Ook internationale ontwikkelingen, zoals de sancties op Rusland, hebben invloed op de goederenstroom.

Toch stonden eind vorig jaar in de provincie Groningen zo’n 650 vacatures open. De meeste vraag was naar laders, lossers, transportplanners en logistiek medewerkers.

Vergrijzing speelt een belangrijke rol in de krappe arbeidsmarkt. Maar liefst de helft van de buschauffeurs is 55 jaar of ouder. Bij vrachtwagenchauffeurs is dit 4 op de 10. Voor jongeren die nu kiezen voor een mbo-opleiding, zijn er goede baankansen na diplomering voor chauffeur wegvervoer, buschauffeur, matroos binnenvaart of logistiek medewerker.