Eerste bomen geplant op nieuwe Julianaplein

nieuws
Foto: aanpak ring zuid

Dinsdag 13 februari is een begin gemaakt met het aanplanten van de eerste bomen op het Julianaplein. Het grootste en drukste verkeersknooppunt van het noorden wordt straks een groene entree van de stad.

Een paar weken geleden is op het Julianaplein een grote schuine helling aangelegd bij de ingang van de toekomstige verbindingsboog voor verkeer van Hoogezand naar Assen. De helling is bedekt met een leeflaag van een speciaal mengsel met 25 verschillende kruidensoorten. Deze leeflaag zorgt er niet alleen voor dat het talud in korte tijd mooi groen wordt, maar door de snelle kieming gaat hij ook erosie tegen. Vorige week zijn de boomplantvakken aangelegd, zodat deze week de eerste bomen geplant konden worden.

Het gaat voornamelijk om loofbomen, met hier en daar een accent van naaldhout. Dankzij deze diversiteit zijn de bomen minder kwetsbaar als er een plaag of ziekte opspeelt. Bovendien draagt deze mix bij aan een onderscheidend beeld ten opzichte van de ringweg, waar uitsluitend iepen staan.

De eerste boom werd symbolisch geplant met een indrukwekkende schep van maar liefst 2 meter lang. De komende weken komt er nog meer groen bij rond het Julianaplein.