Bewoners Oosterpoortbuurt willen ‘betonnen kolos’ aan rand Zuiderplantsoen niet: ‘Herinner ons niet aan de ringweg’

Een aantal pijlers van de oude zuidelijke ringweg laten staan om er een kunstwerk van te maken? Liever niet, zo hekelt een groep bewoners van de Oosterpoortbuurt.

Het Zuiderplantsoen moet in de loop van volgend jaar klaar zijn. Het is de bedoeling dat er aan de oostkant van het park een kunstwerk komt te staan, ter herinnering aan de oude zuidelijke ringweg. Dit ‘Geheugenpaviljoen’ krijgt twee oude pijlers van de oude ringweg als basis.

‘Omwonenden willen niet herinnerd worden aan de ringweg’

Maar daar zijn Harm, Elke en Karin, bewoners van de Oosterpoortbuurt, het niet mee eens. Via een petitie wil het drietal dat de gemeente een streep zet door het kunstwerk en kiest voor iets anders. “Decennialang hebben buurtbewoners van de Oosterpoort een afschuwelijk betonnen viaduct moeten verdragen”, schrijft Karin Vrijma namens de bedenkers van de petitie. “Dagelijks passeerden er 100.000 auto’s, met alle gevolgen van dien. Fijnstof, lawaai, graffiti en overlast onder viaduct.”

Volgens de petitionarissen zijn omwonenden juist blij dat ze van de oude ringweg af zijn en een herinnering hieraan is geen pas: “Omwonenden hebben er tientallen jaren naast, onder en bij gewoond, zij willen echt niet herinnerd te worden aan de ringweg. Zeker niet door zo’n betonnen kolos van 30 meter lang, 5 meter hoog en een rijbaan breed. Buitenproportioneel groot in een relatief smal park.”

Laat lokale kunstenaars iets ontwerpen

Het drietal vraagt de gemeente om te kiezen voor een andere markering van het oostelijke uiteinde van het Zuiderplantsoen. “Een Amsterdams architectenbureau heeft voor de tweede keer opdracht gekregen iets te verzinnen om het einde van het Zuiderplantsoen te markeren, maar bovenal ons eraan te herinneren hoe deze stedenbouwkundige miskleun er jarenlang uit heeft gezien”, vervolgt Vrijma namens de drie petitionarissen.“ En nee, dat willen we niet. Dus geef lokale kunstenaars de kans iets te ontwerpen voor het nieuwe plantsoen.”

De bewoners willen dat de gemeente luistert naar de kritiek van de omwonenden. “Deze kolos willen we niet, dat heeft uitgebreide navraag inmiddels uitgewezen. Burgerparticipatie heeft de gemeente hoog in het vaandel. Zij krijgt nu de kans om naar ons te luisteren!”