Atlete Julia Dokter uit Groningen pakt record van Dafne Schippers af

sport
Foto: Groningen Atletiek

De 17-jarige Julia Dokter van Groningen Atletiek is zaterdag tijdens de eerste dag van het NK Indoor in Apeldoorn nationaal juniorenkampioen op de meerkamp geworden. Ze verbeterde daarbij het 15 jaar oude Nederlands record voor atleten t/m 18 jaar.

Dat record stond op naam van voormalig wereldkampioene sprint Dafne Schippers, die destijds nog meerkampster was. Julia Dokter bracht het record vijfkamp op 4097 punten en scoorde daarmee ruim 100 punten meer dan Schippers. Julia’s vier jaar oudere zus Sofie werd een week geleden kampioene meerkamp bij de senioren. Het talent zit duidelijk in de familie, mede gezien het feit dat hun ouders beide ook uitstekende atleten waren.

Julia presteerde als volgt: 60 meter horden 9,17 – kogelstoten 13.45 – hoogspringen 1.80 – verspringen 5.65 – 800 meter 2.26.21. Ze won alle drie de technische onderdelen. “Ik ben zo blij,” zei ze vlak na de finish. “Ik kan het nog niet geloven.”

Een zilveren plak was er voor haar clubgenote Jorinde van Klinken. Bij het onderdeel kogelstoten kwam ze tot een beste poging van 18 meter 64. Het goud ging naar de ongenaakbare Jessica Schilder ui Volendam, met een nieuw Nederlands indoor-record van 20 meter 31. Twee lopers van Groningen Atletiek wonnen brons op de 3000 meter: Job IJtsma (8.12,86) en Jetske van Kampen (9.08,15).