Groninger Jorden van Foreest verslaat wereldkampioen tijdens Tata Steel schaaktoernooi

nieuws
@Jurriaan Hoefsmit-Tata Steel Chess Tournament 2023

Stadjer Jorden van Foreest heeft maandag zijn eerste overwinning geboekt tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. De 23-jarige Groninger versloeg de Chinese wereldkampioene Ju Wenjun, de enige vrouw in het veld van de masters.

Van Foreest verloor zijn eerste twee partijen; van de in Iran geboren Franse schaker Alireza Firouzja en van Nederlander Max Warmerdam. Zodoende staat hij nu op 1 punt. Drie jaar geleden zorgde de Groninger nog voor een stunt door het toernooi te winnen.

Titelverdediger en Nederlands Kampioen Anish Giri staat met zijn tweede zege op een gedeelde eerste plaats. De 29-jarige Nederlander won van de Duitser Alexander Donchenko en heeft na drie ronden net als Alireza Firouzja 2,5 punten.

Het internationale toernooi in Wijk aan Zee telt in totaal dertien ronden. De slotronde is op zondag 28 januari. Van Foreest neemt het dinsdag op tegen Santosh Gujrathi Vidit uit India. Hij staat op dit moment zesde met 1,5 punten.