Vastgoedondernemer gaat in hoger beroep vrijuit na fietsendump- en verjaardagsactie bij journalist

nieuws

De 57-jarige vastgoedondernemer, die een jaar geleden samen met zijn dochter werd veroordeeld tot een taakstraf wegens het lastig vallen van Sikkom-journalist Willem Groeneveld, gaat in hoger beroep vrijuit.

De vastgoedondernemer en zijn dochter hoorden net geen jaar geleden taakstraffen van respectievelijk 80 en 60 uur tegen zich uitspreken door een politierechter in de Groningse rechtbank. Het vastgoedduo kreeg de straf, nadat er diverse fietsen gedumpt voor het huis van de journalist. Groeneveld had een kritisch stuk over de man geschreven. Ook werd Groeneveld lastig gevallen door de dochter van V. Die kwam op de verjaardag van Groeneveld met een muzikant een liedje zingen.

Dat werd door Groeneveld als intimiderend ervaren. Daarnaast werden ook het adres en telefoonnummer van Groeneveld gedeeld via sociale media. Maar van ‘dwang’ door intimidatie is volgens de rechtbank niet rechtstreeks sprake. Als de anti-doxxingwet al in werking was ten tijde van het incident, zou het vastgoedduo wel zijn veroordeeld voor het delen van de gegevens van Groeneveld. Maar dat was niet het geval en dus gaat het duo uit Sappemeer vrijuit.

De vastgoedeigenaren kregen wel een verbale tik op de vingers voor hun gedrag van het gerechtshof: “Het gerechtshof hecht weinig waarde aan de verklaringen van verdachten dat het bezoek aan Groeneveld thuis op zijn verjaardag louter ingegeven was door goede bedoelingen zoals het normaliseren van de verhouding tussen verdachte en Groeneveld. Het was een pesterij van verdachte, die het niet kon verkroppen dat hij naar zijn eigen zeggen onterecht negatief in de publiciteit kwam. (..) Maar door deze ongepaste ‘ludieke’ acties van verdachte te beschouwen als dwang, zou de strafbaarstelling van dwang dusdanig verruimd worden, dat men in de samenleving niets meer van elkaar zou hoeven dulden.”