Wapenhandelaar die undercoveragent beroofde tijdens verkoop krijgt jaar cel

nieuws

Een jonge wapenhandelaar (19) uit Groningen kreeg dinsdag een jaar celstraf opgelegd, omdat hij eerder dit jaar een undercoveragent beroofde tijdens een verkoopafspraak rond een vuurwapen.

De Stadjer wilde half mei een wapen verkopen aan de Westerhaven. De jonge wapenhandelaar had het vuurwapen in zijn zak en aan de klant gevraagd 550 euro mee te nemen. Tijdens de afspraak duwde de verkoper het vuurwapen door zijn jaszak om te laten zien dat hij de waar bij zich had. Nadat de klant het geld had afgestaan, bedreigde de Stadjer hem met het wapen.

Maar de jonge Groninger beroofde de verkeerde klant. De verkoopafspraak was een bewust opgezette actie van de politie, waarbij een undercoveragent de deal zou sluiten met de verkoper.

Dat kost de Stadjer nu een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM had gevraagd om vijftien maanden cel (waarvan acht voorwaardelijk), maar de rechtbank vindt dat voor een straatroof met licht geweld of verbale bedreiging een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden de richtlijn is. De Groninger moet daarnaast een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 45 uur alsnog gaan uitvoeren.