Verpleegkundigen UMCG delen taartjes uit op Wereld Aids Dag

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Aanstaande vrijdag is het Wereld Aids Dag. Drie verpleegkundigen van het UMCG gaan die dag met ‘Wereld Aids Dag-taartjes’ de verpleegafdelingen rond.

De verpleegkundigen van de Poli Infectieziekten geven daarmee aandacht het stigma in de zorg dat hiv-patiënten ervaren; dit stigma is de afgelopen jaren toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hiv minder stigma onder vrienden en familie ervaren, maar juist meer stigma in de zorg.

In een zorgsetting worden mensen met hiv vaak anders behandeld dan mensen zonder hiv. Dat komt meestal doordat zorgprofessionals soms een irreële angst hebben om het virus over te brengen. De drie verpleegkundig specialisten van de Polikliniek Infectieziekten bieden taartjes aan en gaan tegelijk het gesprek aan over het stigma dat zorgverleners zelf voelen als ze zorgen voor een patiënt met hiv. Het doel hiervan is om bij te dragen aan het verminderen van dit stigma onder zorgverleners in het UMCG. Ze kunnen deze dag niet alle zorgverleners bereiken, maar maken een start op een aantal verpleegafdelingen in het ziekenhuis.

Hiv is inmiddels een goed behandelbare aandoening waarmee mensen net zo oud kunnen worden als mensen zonder hiv, maar het stigma heeft veel impact op de kwaliteit van leven van mensen met hiv. Een deel van de mensen met hiv is minder therapietrouw of ontwijkt zelfs zorg. Uit een onderzoek van 2020 kwam naar voren dat 13 procent de zorg vermijdt door dat stigma. De hiv-populatie wordt steeds ouder, dus dit is een zorgwekkende ontwikkeling.