Raadsfracties twijfelen aan duurzaamheidsclaims rond deelscooters

nieuws
Felyx deelscooter

‘Elektrische fietsen en scooters kunnen autoritten vervangen, doordat je gemakkelijk grotere afstanden aflegt dan op een gewone fiets.’ Het klinkt een stuk minder stelling dan ‘duurzaam’, ‘efficiënt’ en ‘schoon’. Maar volgens drie raadsfracties mogen de milieuclaims rond deelscooters nog wel wat minder worden aangedikt, zolang niet is na te gaan hoeveel autoritten de scooters vervangen.

D66, de Partij voor het Noorden en GroenLinks willen dat de gemeente de teksten op haar website aanpast, omdat die een misleidend beeld kunnen schetsen over de duurzaamheid van deelscooters, zolang niet bekend is wanneer de groene en witte e-scooters daadwerkelijk een autorit vervangen.

Begin september is een aantal gemeenten teruggefloten vanwege onjuiste duurzaamheidsclaims, nadat de Reclame Code Commissie oordeelde dat aanbieder Felyx te stellig was in hun duurzaamheidsclaims. Achttien gemeenten hebben dit jaar teksten als ‘duurzaam en efficiënt’ en ‘schoon’ verwijderd van hun websites. Onderzoek geeft aan dat slechts een kwart van de deelscooterritten een autorit vervangt.

Onder het kopje deelscooters op de website van de gemeente Groningen is nu onder meer te lezen: ‘Duurzaam: Elektrische fietsen en scooters kunnen autoritten vervangen, doordat je gemakkelijk grotere afstanden aflegt dan op een gewone fiets.’ “Deze claim is al minder stellig en dat waarderen wij”, schrijven de drie raadsfracties. “Maar desalniettemin is het voor D66, Partij voor het Noorden en Groen Links belangrijk dat de keuzes die we als gemeente maken ook echt duurzaam zijn. Noch op de websites van de aanbieders, noch op de website van de gemeente, dienen misleidende teksten over duurzaamheid te staan, met name als niet bekend is wanneer een deelscooter daadwerkelijk een auto vervangt. Indien deze informatie wel bekend is, moet de gemeente deze informatie duidelijker op de website vermelden.”