LEF wilde DUO gebouw bezetten, maar cancelde vanwege incident tijdens slotdebat

nieuws
Foto: Richard Broekhuijzen via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Jongerenpartij LEF was van plan om woensdagmiddag te protesteren bij het DUO-gebouw in Groningen.  Maar de actie, waarbij de jongerenpartij het gebouw wilde bezetten, werd afgeblazen. Dat besloot de partij nadat lijsttrekker en partijleider Daniël van Duijn dinsdagavond werd aangehouden vanwege het verstoren van het slotdebat van de NOS.

De partij liet woensdagmiddag weten dat de actie, die gepland stond voor woensdagmiddag 12.00 uur, niet doorging. De commotie die dinsdagavond ontstond tijdens het slotdebat ‘Nederland Kiest: Het Debat’ van de NOS is daar volgens de partij de reden voor. Partijleider en lijsttrekker Daniël van Duijn kwam het het podium op tijdens een debat en schreeuwde richting de lijsttrekkers van meerdere gevestigde partijen. Daarop werd Van Duijn uit de ontvangsthal van de tijdelijke Tweede Kamer verwijderd door beveiligers. De politie nam het van hen over en arresteerde Van Duijn.

“Een actie die we liever niet hadden willen doen, maar wel noodzakelijk was”, schrijft LEF in een reactie op het incident. “Maar de media doet alsof er slechts vier partijen verkiesbaar zijn. Er ontstaat een soort mediahype rondom de troonopvolgers, en dat terwijl onze generatie enorme problemen te wachten staat zoals studieschuld, woningnood en een klimaatramp. Echte vernieuwing komt van onderop.”

De actie die gepland stond bij het DUO-gebouw was gericht op de studieschuld. LEF wilde het gebouw bezetten, omdat het volledige kwijtschelding van studieschuld eist. Ook wil de partij dat de rente over studieschulden wordt bevroren op nul procent.