Horeca krijgt cursus over seksueel geweld: ‘Het vindt overal plaats’

Wat moet je doen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag of geweld ziet? Op die vraag kregen werknemers van horecagelegenheid OOST antwoord tijdens een cursus over dit thema. De nieuwe cursus is onderdeel van een actieplan om seksueel geweld aan te pakken. 

Afgelopen week werd Het Gronings Offensief tegen seksueel geweld gepresenteerd. Dit gebeurde in het Forum tijdens het evenement Let’s Gro. Het plan wordt uitgevoerd door het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Groningen-Drenthe, dat onderdeel is van de GGD. Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, was hierbij aanwezig om het actieplan te ondersteunen.

De nieuwe cursus voor horeca in Groningen is al eerder uitgevoerd bij onder andere studentenverenigingen. De horeca is logische doelgroep, volgens Martijn Schokker van het CSG. “We weten uit recent onderzoek dat de horeca een groot risico vormt, omdat alle elementen daar samenkomen. Daarom is het voor ons een belangrijke groep om te trainen.” En dat trainen is volgens Schokker nodig. “De cijfers zijn landelijk heel hoog. Eén op de twee vrouwen maakt seksueel grensoverschrijdend gedrag of geweld mee. Bij mannen is dat een op de vijf.”

‘Het gesprek wordt opengebroken’

OOST is de eerste club waaraan de cursus wordt gegeven. “Ik denk dat het heel goed is om te erkennen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag overal plaatsvindt, zo ook in een horecagelegenheid”, aldus Kos van Erp van OOST. “We kunnen allemaal doen alsof het er niet is, maar op een plek waar mensen intensief contact met elkaar hebben, vinden helaas dit soort incidenten plaats. We willen als club een zo’n veilig mogelijke omgeving bieden en daar hoort bij dat we ons personeel inlichten wat ze moeten doen als zoiets gebeurt.”

“Ik denk en ik mag hopen dat wij na al die jaren een omgeving hebben gecreëerd waarin mensen het erover kunnen hebben, maar dat betekent niet dat er geen ruimte voor verbetering is”, concludeert Kos. “Zeker als het gaat om het opstellen van protocollen, het op een open manier aangaan van zo’n gesprek en het creëren van een omgeving waar iedereen zo ontvankelijk mogelijk is en weet hoe die met dit soort voorvallen moet omgaan.”

Volgens Kos wordt er veel winst gehaald uit de cursus. “Allereerst omdat het gesprek opengebroken wordt. Daardoor komt er meer bewustwording. Daarnaast, mocht het toch voorkomen, hoe gaan we dan het beste ermee om? Hoe zorgen we ervoor dat slachtoffers de beste zorg krijgen die er bestaat en dat we op een volwassen en gevoelige manier dit kunnen bespreken?”

‘Dat doet wat met mensen’

Mariëtte Lintveld is een van de cursusleiders voor deze trainingen. Daarnaast is ze vrijwilliger bij de stichting No Need To Hide, waar ze slachtoffers van seksueel geweld ondersteunt. Zelf is Mariëtte ervaringsdeskundige op het gebied van seksueel geweld. “Als je vertelt over je eigen ervaring, dan doet dat wat met mensen. Ik denk dat het soms wat kan shockeren, maar ook indruk maakt. En als je het zelf hebt meegemaakt, dat je je wat minder alleen voelt en denkt: ‘ik ben niet gek. Het is normaal dat ik dit voel of ervaar’. Ik denk dat het heel veel meerwaarde heeft.”

Door middel van de cursus hoopt Mariëtte dat de Groningse horeca meer grip krijgt op het probleem. “Ik denk dat het in ieder geval heel veel bewustwording schept. Dat is de eerste stap. We willen dat mensen handvatten krijgen in hoe ze hier beter mee om kunnen gaan. Ze kunnen nu verder met het vormen van beleid.”

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig? Bel 0800-0188 of chat met het Centrum Seksueel Geweld: www.chatmetcsg.nl.