Gasverbruik in woningen Stad laagst van Noord-Nederland, verbruik nam flink af

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Woningen in de gemeente Groningen verbruikten vorig jaar gemiddeld de kleinste hoeveelheid aardgas van Noord-Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het verbruik in de gemeente was al relatief laag, maar daalde vorig jaar ook nog eens met ruim twintig procent ten opzichte van 2021.

Gemiddeld gebruikte een woning in onze gemeente in 2022 zo’n 930 kubieke meter (m3) aardgas. Daarmee verbruikten Stadjers twintig kuub gas minder dan de nummer twee in het noorden: Leeuwarden. Een gemiddelde woning in de andere noordelijke gemeentes bleef in 2022 niet onder de duizend m3.

Het CBS ziet het lage verbruik in Groningen niet als een verrassing: over het algemeen geldt dat het gemiddelde aardgasverbruik lager is in stedelijke gemeenten zoals Groningen en Leeuwarden dan daarbuiten. Woningen in niet-stedelijke gemeenten verbruikten anderhalf keer zo veel aardgas als in zeer sterk stedelijke gemeenten. Gemeenten met een laag aardgasverbruik liggen daarnaast vaak in gebieden met een uitgebreid stadsverwarmingsnet. Ook hebben gemeenten met relatief veel vrijstaande woningen een hoger gemiddeld aardgasverbruik dan gemeenten met veel appartementen of tussenwoningen.

Met de daling van het gasverbruik van gemiddeld 21,8 procent in woningen in Groningen loopt de gemeente in de pas met de rest van Nederland (21,6 procent). Delandelijke daling in het gemiddelde jaarverbruik van particuliere woningen komt volgens het CBS voor circa de helft door het warmere weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee.

Qua gasbesparing staat Groningen zowel provinciaal, in het noorden als in Nederland als geheel in de middenmoot. Inwoners van Zoeterwoude wisten bijvoorbeeld hun gasverbruik met meer dan een kwart terug te dringen, waar Almere niet verder kwam dan 17,4 procent besparing. In het noorden deed Harlingen het goed qua gasbesparing, met een daling van 23 procent in het verbruik. Hoogeveen is de rode lantaarndrager qua gasbesparing in Noord-Nederland in 2022, met slechts twintig procent afname in het verbruik.