Broodje van Eigen Deeg verwijdert reclame-uitingen: “Openingstijden en honden niet welkom; alles moet weg”

Broodje van Eigen Deeg aan de Brugstraat heeft de afgelopen dagen alle reclame-uitingen verwijderd. Met de actie hoopt de onderneming de ogen van andere ondernemers te openen.

“Groningen krijgt een reclamebelasting”, vertelt Tineke Plagmeijer van Broodje van Eigen Deeg. “Wij willen echter niet onnodig de prijzen verhogen om de kosten voor reclame te kunnen dragen. Daarom hebben we besloten om alle uitingen te verwijderen. Maar ja, wat is een uiting? Door de gemeente zijn wij niet geรฏnformeerd. Er is wel een website van de gemeente waar vermeld staat wat er allemaal valt onder reclamebelasting, maar die tekst vind ik onduidelijk. Het roept vragen op. Daarom hebben wij een foto van onze winkel gemaakt, en daarmee zijn we naar de gemeente gestapt. We hebben gevraagd wat valt er nu onder reclame-uitingen?”

“Openingstijden vallen onder reclame-uitingen”
Plagmeijer: “Er is vier, vijf keer over en weer gemaild. En er is gebeld. En toen bleek dat alleen het huisnummer niet belast gaat worden. Komend jaar, in 2024 is de eerste uiting gratis, in 2025 is dat nog onbekend. Dus het komt er op neer dat we alles weggehaald hebben, behalve het huisnummer en de naam van het bedrijf. En als je dan kijkt wat we weggehaald hebben. De openingstijden hangen er bijvoorbeeld niet meer. De gemeente vindt dit een reclame-uiting, terwijl wij het een servicebericht vinden. Maar ook de aankondiging dat er alleen gepind kan worden in onze winkel valt onder reclame, net als dat er geen honden het pand in mogen.”

“Gemeente heeft niemand actief benaderd”
De onderneming hoopt met de actie de ogen van andere ondernemers te openen. “Op sociale media hebben wij foto’s geplaatst van de situatie voor het weghalen van de uitingen, en er na. Degene die alle verschillen weet te benoemen, kan een lekkere taart op komen halen. Indirect hopen wij andere ondernemers hier mee te bereiken. In onze omgeving horen wij namelijk dat ondernemers niet een brief hebben gekregen van de gemeente, en vervolgens denkt men dat men gevrijwaard is van de reclamebelasting. Maar dat is niet zo. De gemeente heeft niemand actief benaderd.”

“Reclame-uitingen voor de start van het nieuwe jaar weggehaald”
Afgelopen zomer heeft de gemeente alle panden met uitingen in de gemeente in beeld gebracht. Het heffen van de reclamebelasting start komend jaar na de zomer. “Wij gaan niet wachten op die verrassing. Daarom hebben wij het voor de start van het nieuwe jaar weggehaald. We hopen dat mensen ons nog steeds weten te vinden. Er is overigens ook goed nieuws: de bankjes voor ons gebouw mogen blijven staan. Die staan namelijk op ons eigen terrein.”