Bijna 5 procent van de Stadjers heeft diabetes

nieuws
Foto: PhotoMIX Ltd. via Pexels (CC 0.0)

Van de inwoners van de provincie Groningen heeft 6,8 procent diabetes. In de gemeente Groningen gaat het om 4,9 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.

Diabetes komt vaker voor dan veel mensen denken. Volgens de meest recente cijfers hebben bijna 40.000 Groningers suikerziekte; dat is 6,8 procent van alle inwoners. Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo gaat het in Pekela zelfs om 10 procent van de inwoners. Stadskanaal (9,7 procent) en Westerwolde (9 procent) scoren ook hoog. Independer deed het onderzoek in aanloop naar Wereld Diabetes Dag (14 november).

Als we naar de twaalf provincies kijken, ligt alleen in Drenthe (7,4 procent) en Limburg (7,1 procent) het percentage hoger. In Utrecht ligt het percentage juist het laagst (5,1 procent).

Diabetes kent twee types. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 meestal niet. Type 2 kan aan de genen liggen maar kan ook te maken hebben met de leefstijl. In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes, 90% hiervan heeft diabetes type 2.

De kosten voor diabetesmedicatie zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld 93 euro; in 2018 was dit nog ruim 35 euro. Voor mensen met diabetes type 1 is dat anders. Zij hebben een behandeling met insuline nodig en de kosten daarvoor zijn over het algemeen juist met 14 procent afgenomen. De medicijnen voor diabetes type 1 en type 2 worden vergoed door de basisverzekering. Wel gaan ze ten koste van het eigen risico. “Let dus goed op de voorwaarden voordat je een verzekering vergelijkt of afsluit”, aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.