Controle op brandveiligheid bij zeshonderd studentenhuizen in en rond Stad

De Veiligheidsregio Groningen gaat vanaf volgende week maandag twee weken lang controles uitvoeren op brandveiligheid in studentenhuizen in en om de stad Groningen. Dat betekent dat bewoners van zo’n zeshonderd verhuurpanden met studentenkamers een bezoekje van een toezichthouder van de brandweer kunnen verwachten.

Volgens de Veiligheidsregio blijkt uit onderzoek dat brandveiligheid in Groningse studentenhuizen nog niet altijd in orde is. Afgeplakte rookmelders, obstakels op vluchtwegen, veel stekkerdozen en kaarsen of wierrook op onveilige plekken: het maakt de relatief kleine ruimtes nog te vaak onveilig.

Zeshonderd studentenpanden gecontroleerd

Daarom krijgen zeshonderd studentenhuizen de komende twee weken (van 30 oktober tot en met 10 november) bezoek van een brandweermedewerker. Het gaat, zo stelt de Veiligheidsregio, om panden met vijf of meer kamers. Toezichthouders van de brandweer (geüniformeerd en rijdend in een rode auto van de brandweer) voeren de controles uit. De toezichthouders kunnen zich altijd legitimeren met een pas of met een brief waarop staat: “Besluit toewijzing toezichthouders”.

Escaperoom

Studenten krijgen daarnaast de kans om zelf te leren handelen wanneer er toch een brand uitbreekt. De Veiligheidsregio staat op  7, 8 en 9 november op drie plekken in de stad Groningen met een escaperoom. Daaruit kunnen studenten (en andere Stadjers)  proberen om, in een steeds dringendere situatie, binnen tien minuten te ontsnappen. Zo kunnen deelnemers zelf ervaren hoe belangrijk het is om snel te handelen in het geval van brand.

Tips voor studenten buiten controle

Zoals gezegd wordt er alleen gecontroleerd in panden met vijf of meer kamers. Voor studentenhuizen met minder kamers zijn de regels iets anders en is het nu niet mogelijk om hiervoor een controle aan te vragen. Zij kunnen tips vinden op de website van de Veiligheidsregio.