Oppositie schrikt van nieuw ‘schandaal’ rond energielabels: ‘We moeten ingrijpen’

nieuws
Foto: Yip via Pixabay

Zes raadsfracties willen dat de gemeente grondig onderzoek doet naar problemen met de waardering van energielabels in Groningen. De fracties doen de oproep, nadat nieuw onderzoek van Robin Hood en Sikkom laat zien dat er veel meer problemen zijn dan eerder gedacht.

Afgelopen zaterdag publiceerden het Stadsblog en het juridisch adviesbureau nieuw onderzoek naar twee verhuurders die mogelijk de fout in zijn gegaan. De woningen van de verhuurders hebben veel hogere energielabels dan ze zouden moeten hebben op basis van hun zuinigheid, waardoor de verhuurders veel te hoge huren mogen vragen. Dat levert de verhuurders miljoenen op, schrijven het Stadsblog en het adviesbureau.

De fracties roepen het college, voor de tweede keer dit jaar, tot actie en te onderzoeken hoe groot dit probleem is bij verhuurders en woningbouwcorporaties: “Energieadviseurs lijken hun eigen gang te kunnen gaan”, schrijven de partijen. “Onze fracties vragen zich hard op af waar de publieke toezichthouder van het Ministerie van Volkshuisvesting blijft?”