Bus- en treinkaartjes volgend jaar niet duurder

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Reizen met de bus en trein in Groningen wordt volgend jaar niet duurder. Het demissionaire kabinet gaat 420 miljoen euro beschikbaar stellen om de prijzen op hetzelfde niveau te houden.

Afgelopen zomer werd bekend dat bus- en treinreizen fors duurder zouden worden. In de bus zou het gaan om prijsstijgingen van meer dan 10 procent, in de trein om 7 procent. Bij de debatten rond Prinsjesdag werden moties van de ChristenUnie ingediend die het kabinet opriepen om buslijnen te behouden en om prijsstijgingen te voorkomen. De moties werden breed gesteund. Vrijdag maakte demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur bekend dat ze de voorstellen uit gaat voeren.

Regionale vervoersbedrijven, zoals Arriva, krijgen vanaf volgend jaar structureel 300 miljoen euro. De resterende 120 miljoen euro gaat naar de NS. Heijnen meldt dat het om een incidenteel bedrag gaat. Mirjam Bikker van de ChristenUnie reageert blij op sociale media: “Het is gelukt dat de bus blijft rijden en dat het openbaar vervoer niet nog duurder wordt. Dat is hard nodig, om kaartjes te kunnen betalen en om verbindingen te behouden.”