Leden ChristenUnie zetten Stieneke van der Graaf niet hoger op de kieslijst

nieuws
Foto: Anne-Paul Roukema / christenunie.nl (CC-BY-SA-4.0)

Huidig Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie blijft op plaats negen van de kieslijst voor de aanstaande verkiezingen staan. Een voorstel om haar hoger op de lijst te plaatsen, kreeg zaterdag geen meerderheid.

De partij hield haar verkiezingscongres zaterdag in Zwolle. Op de conceptkandidatenlijst was Van der Graaf door de partij op de negende plaats gezet. Bij eerdere verkiezingen stond ze hoger. In de aanloop naar het congres stelden bijna 550 leden voor om Van der Graaf hoger op de lijst te zetten, op plaats vijf. Zaterdag bleek daar echter geen meerderheid voor te zijn. Van de leden stemden 332 voor, 557 tegen en 32 brachten geen stem uit. Opvallend daarmee is het uiteindelijke voorstel minder stemmen kreeg dan het aanvankelijke voorstel.

Negatief advies
Opvallend is het resultaat niet. Afgelopen week gaf het partijbestuur al een negatief advies. De partij vindt, met Van der Graaf in de top vijf, dat er teveel juristen in de top van de kieslijst zouden komen. Ook een ander argument, dat teveel topkandidaten uit de Randstad komen, werd door het partijbestuur weggewuifd.

Stieneke van der Graaf
Van der Graaf werd geboren in Zwartsluis en woont in Groningen. Van 2007 tot 2017 zat ze in Provinciale Staten, waarvan de laatste vier jaar als fractievoorzitter. In 2017 verhuisde ze naar de Tweede Kamer. Daar is Van der Graaf woordvoerder voor onder meer binnenlandse zaken, infrastructuur en waterstaat en onderwijs, cultuur en wetenschap. Zij is ook lid van de commissies voor Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook maakte ze deel uit van een tijdelijke commissie die de parlementaire enquête over de aardgaswinning voorbereidde, en was daarna ook lid van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen.

Verslaggever Wouter Holsappel maakte vorig jaar een reportage over Stieneke van der Graaf: