OM legt zich neer bij niet in handen krijgen medisch dossier verdachte verpleegkundige

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt het medisch dossier van Theo V, de verpleegkundige die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van een twintigtal patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) niet in handen.

Dat maakte het OM vrijdagochtend bekend. De openbaar aanklager wilde het dossier van GGZ Drenthe in handen krijgen, om erin te zoeken naar verklaringen van V. tegen GGZ-medewerkers over de dood van de patiënten waar de verpleegkundige van wordt verdacht.

De verklaringen tegen GGZ-medewerkers brachten de zaak tegen V. aan het rollen. Het WZA werd attent gemaakt op de mogelijke misdrijven van de verdachte, nadat een zorgorganisatie uit Drenthe (vermoedelijk GGZ Drenthe) in een brief aan het WZA uit de doeken deed hoe V. aan hulpverleners zou hebben verteld over zijn werk tijdens de coronapandemie. In deze gesprekken zou V. hebben verteld dat hij, in zijn periode als longverpleegkundige, het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

De 31-jarige verpleegkundige uit Veenhuizen werd op 17 april aangehouden, nadat het ziekenhuis melding en aangifte deed. De verpleegkundige is sinds begin juni weer op vrije voeten. Sinds zijn aanhouding houdt V. zijn kaken op elkaar over de zaak en het OM heeft daardoor moeite met het vinden van voldoende bewijs.

Vlak na de aanhouding van V. werd al duidelijk dat de verdachte, voor de coronapandemie, een jaar in het UMCG en een jaar in het Martini Ziekenhuis had gewerkt. De ziekenhuizen lieten daarop weten dat ze, na contact met het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, geen redenen en aanknopingspunten zagen om een intern onderzoek te starten naar het reilen en zeilen van V. binnen hun muren. Het Rotes Kreuz Krankenhaus in Bremen, waar V. stage liep voor zijn werk in Groningen en Drenthe, besloot om dat wel te doen. Daaruit kwamen geen bijzonderheden naar voren.