Gemeente zoekt stembureauleden voor de verkiezingen in november

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De gemeente Groningen is op zoek naar nieuwe leden voor de stembureaus voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in november. Wie op 22 november vanaf 06.45 uur de hele verkiezingsdag doortrekt totdat de stemmen zijn geteld, kan daar minimaal 190 euro mee verdienen.

De gemeente zoekt zowel leden voor de stembureaus als (plaatsvervangende) voorzitters voor de plaatsen waar op 22 november de biljetten met rood gekleurde vakjes de stembussen in verdwijnen. Leden voor de stembureaus zijn het meest gezocht. Zij moeten voor de verkiezingen een online training volgen, zodat ze weten wat ze op de dag van de verkiezingen moeten doen. Op 22 november zitten zij tussen 6.45 en 21.00 uur ongeveer 6 uur op het stembureau. Daarna komt nog het echte werk, want na 21.00 moeten alle stemmen worden geteld met de voorzitter en de andere stembureauleden.

Maar dat schuift ook wat: een dag meehelpen op een stembureau levert leden van stembureaus (onder voorbehoud) ongeveer 190 euro op. Maar daar moeten de mouwen wel voor uit de handen worden gestoken, want bureauleden maken een lange dag en moeten in de avond en nacht goed door kunnen gaan met stemmen tellen. Stembureauleden moeten daarnaast minimaal 18 jaar zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben.

“Stembureauleden maken het mogelijk dat inwoners van onze gemeente hun stem kunnen uitbrengen en hun hulp is daarom onmisbaar op deze dagen”, aldus de gemeente. Wie op 22 november mee wil helpen met het belangrijkste instrument binnen onze democratie, kan op deze website vinden welke eisen er zijn, wat van stembureauleden wordt verwacht en hoe men zich kan aanmelden.