Bomen in Ter Borch alsnog gekapt voor bouw supermarkt

nieuws
Foto: René Schindler via Pixabay

De vijf bomen op een terrein aan de Ter Borchsingel in Eelderwolde zijn dinsdag alsnog geveld. De bomen moeten plaatsmaken voor een supermarkt, waar vanuit de omgeving veel weerstand tegen is. Daarover schrijft RTV Drenthe.

Aanvankelijk zouden de bomen maandag gekapt worden, maar aan het eind van de dag stonden de bomen nog fier overeind. Omwonenden lieten weten dat de projectontwikkelaar waarschijnlijk niet de juiste vergunningen heeft om de bomen te mogen kappen. Ondanks dat de provincie Drenthe had gevraagd om nog even niet te gaan kappen, gebeurde dit dinsdag alsnog. Er wordt al jaren gesproken over de bouw van een supermarkt in het dorp. Een deel van de bewoners is tegen de plannen, en ook de gemeenteraad van Tynaarlo is niet enthousiast. Toen het voorstel vorig jaar behandeld werd, bleken twaalf raadsleden voor de komst van de supermarkt te zijn, en elf tegen. De supermarkt krijgt een oppervlakte van tweeduizend vierkante meter, en er komen tweehonderd parkeerplaatsen. De bouw moet komende herfst beginnen, waarna volgend jaar de deuren opengaan.

Of het terrein ook echt ontwikkeld kan gaan worden is onzeker. Er ligt namelijk nog een handhavingsverzoek. Dit is vanwege de stikstofdepositie. Dit verzoek wordt gesteund door verschillende natuur- en milieuorganisaties, die vertellen dat het onduidelijk is of de normen, bij de bouw van deze supermarkt, wel of niet overschreden worden. Ter Borch ligt namelijk aan de rand van een Natura 2000-gebied.