Eelde maakt set compleet: na 767 en 777 nu ook 787 op noordelijke luchthaven

nieuws
Foto: Mélarno Kraan (112 Groningen)

Het grootste deel van de Groningers zal er zijn neus voor ophalen, maar voor vliegtuigliefhebbers in de regio was dinsdagmiddag misschien wel een speciaal moment. Voor het eerst landde er een Boeing 787 op Groningen Airport Eelde.

Het vliegtuig van touroperator TUI zette kort na drie uur haar landingsgestel op het asfalt van de noordelijke luchthaven. In eerste instantie zou de operator alleen met 767’s vliegen tussen Eelde en Antalya. Dit toestel voert nu alleen op vrijdag vluchten uit tussen de Turkse badplaats en Eelde. De ‘dinsdagvluchten’ worden nu uitgevoerd met de 787, een vliegtuig met meer dan driehonderd zitplaatsen.

Met de landing van het toestel maakt de noordelijke luchthaven een reeks compleet. In april landde het grootste tweemotorige passagiersvliegtuig ter wereld voor het eerst op Eelde, de Boeing 777. Twee weken daarvoor zette het kleinere broertje van dit toestel, de 767, haar wielen aan de grond op de luchthaven. Dat was niet voor het eerst, maar ook dit type toestel bezocht Eelde nog niet vaak.  Met de komst van 787 maakt de luchthaven haar reeks aankomsten van ‘moderne’ Boeing-vliegtuigen compleet.