Zes wetenschappers van RUG en UMCG krijgen beurzen tot acht ton

nieuws
Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17987351

Om de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen en een onderzoeksgroep op te zetten, hebben zes wetenschappers van de RUG en het UMCG beurzen tot 800 duizend euro gekregen van het Talentprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Dat maakte de universiteit donderdag bekend.

De meeste beurzen gingen naar onderzoekers in de exacte wetenschappen, die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Onderzoeken naar ‘vrienden maken’ tussen de elementen goud en zuurstof, kleine verstoringen door kwantummechanische processen, de invloed van virussen op een recent ontdekte groep levende organismes en een ’tijdmachine’ voor cellen kregen een beurs toegekend.

Daarnaast werden beurzen toegekend aan onderzoeken naar het machinaal leren van talen en naar migranten in de digitale samenleving,

Alle beurzen maken deel uit van het zogenaamde vidi-programma van de NWO. Met deze zogenoemde Vidi-financiering kunnen deze ervaren wetenschappers de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. In heel Nederland hebben 97 wetenschappers een Vidi-financiering ontvangen.