Verpleegkundige die wordt verdacht van dood patiënten blijft op vrije voeten

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Theo V, de verpleegkundige die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van en twintigtal patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, hoeft niet opnieuw achter slot en grendel tot de behandeling van een eventuele strafzaak.

De raadkamer van het gerechtshof in Leeuwarden vindt, net als de rechtbank in Groningen, dat er op dit moment onvoldoende ernstige bezwaren zijn om de man langer vast te houden. Het OM had om een verlenging van de voorlopige hechtenis gevraagd van zestig dagen. Nadat de rechtbank dit bezwaar op 1 juni afwees, ging het OM in hoger beroep tegen de vrijlating van V. Tevergeefs, zo blijkt dinsdagmiddag.

De 31-jarige verpleegkundige uit Veenhuizen werd op 17 april aangehouden, nadat het ziekenhuis melding en aangifte deed. Zij werd attent gemaakt op de mogelijke misdrijven van de verdachte, nadat een zorgorganisatie uit Drenthe uit de doeken deed hoe V. er vertelde over hoe hij, in zijn periode als longverpleegkundige in het WZA tijdens de pandemie, het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Deze uitspraken van de verdachte kunnen niet als enig bewijs dienen voor een strafzaak of een veroordeling. Het onderzoek in de zaak tegen V. verloopt dan ook moeilijk, omdat V. zijn lippen op elkaar houdt over de identiteit van zijn vermeende slachtoffers.

Vlak na de aanhouding van V. werd al duidelijk dat de verdachte, voor de coronapandemie, een jaar in het UMCG en een jaar in het Martini Ziekenhuis had gewerkt. De ziekenhuizen lieten daarop weten dat ze, na contact met het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, geen redenen en aanknopingspunten zagen om een intern onderzoek te starten naar het reilen en zeilen van V. binnen hun muren. Het Rotes Kreuz Krankenhaus in Bremen, waar V. stage liep voor zijn werk in Groningen en Drenthe, besloot om dat wel te doen. Uit dit onderzoek kwamen geen verdachte zaken boven water.