Mental coach uit Stad (54) krijgt taakstraf voor ontucht met studente

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een 54-jarige man uit Groningen is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, omdat hij bij een studente die hij begeleide als mental coach ontuchtige handelingen heeft verricht.

Het OM eiste een half jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de man. De openbaar aanklager wilde de man ook veroordeeld zien voor misbruik en aanranding, maar daar is volgens de rechtbank geen bewijs voor.

Het bewuste incident gebeurt in maart 2021. De student ging naar de coach, omdat ze problemen had in haar thuissituatie en met haar mentale gestel. Hoewel de coach haar, naar eigen zeggen, na het eerste gesprek doorverwees naar een psycholoog voor behandeling, bleef het tweetal gesprekken voeren. Volgens de ‘mental coach’ was dat vriendschappelijk, maar volgens het slachtoffer hadden deze gesprekken ook een behandelend karakter.

Zowel het slachtoffer als de verdachte geven toe dat er handelingen zijn verricht, maar de advocaat van de verdachte betoogde dat hier geen afhankelijkheidsrelatie bij speelde. De veroordeelde Stadjer zou geen officiële behandelaar zijn geweest van de studente en daarnaast betoogde de advocaat dat er van beide zijden instemming was voor de handelingen.

Dat beaamt de rechter, maar stelt dat de Stadjer wel over de schreef ging door een vertrouwensrelatie op te bouwen en ook aan te dringen op seksuele handelingen. Er was daardoor geen sprake van gedwongen seksuele handelingen, maar wel van ontucht.

Het OM eiste twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de man. De openbaar aanklager wilde de man ook veroordeeld zien voor misbruik en aanranding, maar daar is volgens de rechtbank geen bewijs voor.