KNMI schaalt weerswaarschuwing voor Groningen op naar ‘code oranje’ (update)

nieuws
Foto: Abel Escobar via Pixabay

Het KNMI waarschuwt voor mogelijk wateroverlast, grote hagelstenen, omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag in heel Nederland. Dinsdagmiddag leek het gros van de zware onweersbuien die werden voorspeld nog aan Groningen voorbij te trekken. Maar sinds het begin van de dinsdagavond geldt ook in Groningen de weerswaarschuwing ‘code oranje’.

Het KNMI schaalde de landelijke weerswaarschuwing ‘code geel’ eerder op de dinsdag al voor een groot deel van Nederland op naar ‘code oranje’. In Noord-Holland, Friesland en Groningen bleef tot kort voor 19.00 uur echter alleen ‘code geel’ van kracht.

Inmiddels is duidelijk dat ook Groningen dinsdagavond mogelijk te maken krijgt met een flink pak buien. Daarbij kan veel neerslag in korte tijd vallen. Ook zijn hagelstenen van twee centimeter mogelijk en plaatselijk kunnen zware windstoten van tachtig km/uur voorkomen.

De buien kunnen volgens het meteorologisch instituut leiden tot schade en gevaar door wateroverlast, grote hagelstenen, omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag.

Het KNMI verwacht dat het gros van de zware buien rond 23.00 uur aan Groningen voorbij is. Daarna geldt nog een uur de weerswaarschuwing ‘code geel’.