Arbeidsinspectie: Tuinland beschermde werknemers onvoldoende tegen wangedrag

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

De directie van Tuinland heeft haar werknemers niet goed genoeg beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag en pesterijen op de werkvloer. Dat meldt RTV Drenthe, naar aanleiding van een onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Het Drentse bedrijf heeft daarmee verschillende regels uit de Arbowet overtreden. Tuinland heeft het hoofdkantoor in Assen en vier tuincentra, waaronder eentje in Groningen. Er werken ongeveer 350 mensen.

Volgens de Arbeidsinspectie heeft de leiding van Tuinland te weinig gedaan om psychische druk en ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen. Verder ontbreken professionele gedragsregels en weten werknemers niet goed hoe ze moeten handelen bij grensoverschrijdend gedrag. Bovendien zijn leidinggevenden niet of niet juist getraind in het omgaan met ongewenste omgangsvormen.

Tuinland kwam eerder dit jaar in de schijnwerpers nadat tientallen medewerkers met klachten bij RTV Drenthe en vakbond CNV aan de bel hadden getrokken. Een van de twee directeuren zou regelmatig medewerkers hebben beledigd, bedreigd en geïntimideerd. De andere directeur erkende daarop dat dit wangedrag inderdaad had plaatsgevonden.

De Arbeidsinspectie stelt dat Tuinland moet zorgen voor een fatsoenlijke klachtenregeling en een goed bereikbare externe vertrouwenspersoon. Bovendien moet het bedrijf meer onderzoek doen naar het welzijn van haar medewerkers. De Arbeidsinspectie stelt dat Tuinland vóór 22 februari voldoende maatregelen moet treffen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te waarborgen.