Tot de kuiten in de ‘gebakken lucht’ bij protestactie op Martinikerkhof

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, oud-nachtburgemeester Chris Garrit en voorzitter Merel Jonkheid van de Groninger Boden Beweging stonden vrijdagochtend tot boven de enkels in de ‘gebakken lucht’ op het Martinikerkhof.

Onder de leus ‘Geen gebakken lucht, daden voor Groningen nu!’ liet het drietal zich vrijdagochtend door een schuimkanon bespuiten, waardoor het drietal symbolisch onder de gehekelde ‘gebakken lucht’ zat.

De organisatoren vinden dat de huidige kabinetsreactie op het rapport van de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen nog geen oplossing biedt voor de zwaarst getroffen inwoners en hun dorpen en wijken. Ook vindt het drietal, verenigd in de actiegroep ‘Respect voor Groningen’, de kabinetsplannen vaag en financieel slecht onderbouwd. Beckerman, Garrit en Jonkheid zijn daarnaast boos over de mogelijkheid dat de gaswinning dit jaar nog niet wordt gestopt.

Met de actie roepen de initiatiefnemers gedupeerden op om begin juni mee te gaan naar het Kamerdebat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie. Dan zal ook het kabinet opnieuw met een reactie komen.

Op dit moment zijn de exacte data voor het Kamerdebat nog niet bekend. Maar de initiatiefnemers regelen wel gratis bussen tussen Groningen en Den Haag voor mensen die mee willen. Opgeven voor de busreis naar Den Haag is al wel mogelijk via deze link.