Gemeente: derde keer uitstel bouw Gerrit Krolbrug onacceptabel

De gemeente Groningen vindt het niet te accepteren dat de bouw van de noodbrug en de definitieve Gerrit Krolbrug aan het eind van de Korreweg voor de derde keer vertraging oploopt.

Het college van B&W heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd om uitleg en hem uitgenodigd om de situatie zelf te bekijken. Rijkswaterstaat heeft de opening van de beloofde tijdelijke noodbrug een half jaar uitgesteld, tot eind dit jaar. De nieuwe Gerrit Krolbrug zou eind 2026 klaar zijn voor gebruik, maar dreigt nu pas drie jaar later opgeleverd te worden.

Sinds mei 2021, toen de brug werd kapot gevaren door een binnenvaartschip, kunnen alleen wandelaars en fietsers over de voetbrug, maar dat geldt niet voor zware fietsen, bakfietsen, scootmobielen en rolstoelen. Wethouder Philip Broeksma van Verkeer vreest voor nóg meer vertraging vanwege de stikstofproblematiek.

De bouw van de noodbrug wordt opnieuw uitgesteld omdat de grond te slap is om een hellingbaan op te bouwen en ook de damwanden niet sterk genoeg zijn. Omwonenden van de brug hadden daar eerder al voor gewaarschuwd.