Sterrenkundige Jeffrey Bout: “Het aantal planeten is krankzinnig groot”

oogochtendshow
Heelal Deze Maand met Jeffrey Bout

Jeffrey Bout bespreekt wat er deze maand is te zien aan de Groningse sterrenhemel en wat er te doen is in de stad op dit gebied. 

Professor Inge Loes ten Cate komt op 16 mei naar het Forum in Groningen waar ze een lezing houdt over astrobiologie. Dit vakgebied houdt zich bezig met het ontstaan van leven in het heelal. De afgelopen tien jaar zijn er meer dan vijfduizend nieuwe planeten ontdekt bij sterren in de buurt. Dan vraag je je af: als er zoveel planeten zijn, misschien is daar wel leven? En wat zijn de omstandigheden waarin leven kan ontstaan? Dat zijn allemaal vragen waar ten Cate zich mee bezighoudt. Het wordt georganiseerd door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap. Deze vereniging houdt lezingen over wetenschap. De entree is volledig gratis. Als je de lezingen vaker wilt bezoeken, vragen ze of je lid wilt worden voor een klein bedrag per jaar. 

Noorderlicht

De afgelopen maand is het noorderlicht een paar keer te zien geweest. Het zou kunnen zijn dat het de komende maand weer zichtbaar is. Het is lastig te voorspellen, want een dag van tevoren kun je dat pas inschatten. Er is een website noorderlichtjagers.nl waar je het nieuws over het noorderlicht kunt volgen. Als de voorspellingen positief zijn, kun je een bezoek brengen aan een donkere plek zoals aan de kust bij de Waddenzee.

Venus en Saturnus

De planeet Venus valt nog steeds op en is te zien in het westen. Deze planeet is vaak in het voorjaar te zien. Komende maand zijn een aantal planeten zoals Jupiter en Saturnus te zien, maar dan moet je wel je best doen. Ze zijn te zien in de vroege ochtend tegen vijf uur. Op 23 mei is een mooie samenstand te zien tussen de maan en Venus. Een dag later komt Mars erbij. Deze planeet is te herkennen aan de rode kleur. Het is interessant om te bedenken wat de afstand is: Mars staat op 300 miljoen kilometer afstand tot de aarde. 

Als je meer informatie wilt over sterrenkunde, bezoek dan de website sterrenkundevoorjou.nl. Sterrenkundige Jeffrey Bout was is maandelijks te gast tijdens de OOG Ochtendshow: