Sterrenkundige Jeffrey Bout: “De planeet Venus wordt steeds beter zichtbaar.”

oogochtendshow
Heelal Deze Maand met Jeffrey Bout

De sterrenhemel is voor veel mensen erg interessant. Dat geldt zeker ook voor sterrenkundige Jeffrey Bout. Hij vertelt dat er weer genoeg te zien is.

Te zien de komende maand

Venus en Jupiter zijn nog steeds te zien. Jupiter zakt momenteel richting de horizon, dus die verdwijnt uit het zicht. Venus wordt de komende maanden juist beter zichtbaar. Venus wordt ook wel de avondster genoemd, omdat deze planeet in de lente ’s avonds heel goed te zien is. Vlak na zonsondergang zie je een object in het westen aan de hemel: dat is dus een planeet, geen ster. Een voorbeeld daarvan is vanuit de Avondsterflat in Paddepoel. Aan de andere kant zit de Morgensterflat. In de herfst is Venus vroeg te zien, voor zonsopkomst, en als je in het oosten van Paddepoel in de Morgensterflat zit, kun je hem daar goed zien.   

De lente en het asgrauwe schijnsel 

Pasen valt meestal op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente op 21 maart. Op 22 maart kun je om half acht een heel smal streepje zien van de maansikkel aan de westelijke horizon. Dat is het begin van de ramadan. Als je op die dag heel laag naar het westen kijkt, zie je daar ook nog de planeet Jupiter staan. De maan staat daar dus precies onder. Als je met een verrekijker kijkt, kun je ook nog het asgrauwe schijnsel zien. Dat betekent dat je de rest van de maan ook kunt zien. Als je op dat moment op de donkere helft van de maan zou staan, dan zie je een fel verlichte aarde boven je. Het is dat licht waardoor je de rest van de maan kunt waarnemen. Wat wij op aarde zien is dubbel weerkaatst licht.  

Mars en jonge sterren

Op 29 maart kun je naar Mars kijken. De planeet heeft een roodachtige kleur en is nu al te zien aan de sterrenhemel. Die dag staat Mars dicht bij een gaswolk waar meerdere jonge sterren in te zien zijn.

Event Horizon Telescope 

Er is natuurlijk altijd wat te doen in de stad. Zo is er de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Die bestaat al heel lang en die houdt op 17 maart een bijeenkomst. Sterrenkundige Huib Jan van Langevelde, directeur van de Event Horizon Telescope, komt dan langs. Deze telescoop heeft de eerste foto’s van zwarte gaten gemaakt. Op sterrenkundeingroningen.nl zie je een overzicht van verenigingen en clubs op het gebied van sterrenkunde. 

Beluister hieronder het maandelijkse interview dat Jeffrey Bout geeft in de OOG Ochtendshow: