RUG-hoogleraar Jacquelien Scherpen behoort tot wereldwijde top

oogochtendshow
Jacquelien Scherpen - Foto via Rijksuniversiteit Groningen

Professor Jacquelien Scherpen is verkozen tot Ingenieur van Jaar 2023. Daarmee won professor Scherpen de Prins Friso Ingenieursprijs.

Ze behoort wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers op het vakgebied van de meet- en regeltechniek. Om hier een voorstelling van te maken, kun je denken aan de cruise control van een auto. Deze wordt aangedreven door een computertje dat precies uitrekent wat de auto moet doen.

Een fantastische erkenning 

Deze prijs is voor professor Scherpen een fantastische erkenning voor al het werk dat ze gedaan heeft. Naast haar wetenschappelijk onderzoek heeft ze zich ook beziggehouden met de promotie van technologie. “Er werken meer mannen dan vrouwen in de techniek, maar er is geen enkele reden om te denken dat dit vakgebied niet geschikt is voor vrouwen”, vertelt professor Scherpen. 

Gemengde teams en verschillende invalshoeken

Ze benadrukt het belang van gemengde teams die bestaan uit mannen en vrouwen: “Een regendouche is bijvoorbeeld heel onhandig als je je haar niet nat wilt hebben. Dan denk ik: dat is vast en zeker ontworpen door een man met heel weinig haar. Het is dus belangrijk om verschillende invalshoeken mee te nemen in een technisch ontwerp.”  

Het interview van professor Jacquelien Scherpen in de OOG Ochtendshow is hier te beluisteren: