OV-Bureau zet gratis hubtaxi’s in op verkiezingsdag

nieuws
Foto: Connexxion

Kiesgerechtigden kunnen woensdag in de provincies Groningen en Drenthe gratis gebruik maken van een hubtaxi die hen van huis naar het stembureau brengt en weer terug. Dat heeft het OV-Bureau maandag bekendgemaakt.

In het openbaar vervoer wordt er woensdag gestaakt waardoor een groot deel van het openbaar vervoer stil zal liggen. “Mensen die niet op eigen gelegenheid kunnen reizen, kunnen tussen 10.00 en 21.00 uur gratis van de hubtaxi gebruik maken”, meldt het OV-Bureau. “Op vertoon van een stempas vervoert de hubtaxi inwoners die anders niet bij het stembureau kunnen komen.” De provincies Groningen en Drenthe vinden het belangrijk dat iedereen die wil stemmen, ook moet kunnen stemmen.

“De reiziger wordt thuis opgehaald en naar het dichtstbijzijnde stembureau gebracht. De taxi blijft wachten terwijl de reiziger een stem uitbrengt en brengt de reiziger vervolgens terug naar huis. Voor mensen met een (visuele) beperking rijdt de hubtaxi naar het dichtstbijzijnde stembureau dat is uitgerust met de juiste faciliteiten. Het reserveren van een hubtaxi moet minimaal één uur voor vertrek en kan alleen telefonisch. Eerder reserveren, bijvoorbeeld al op dinsdag 14 maart, is ook mogelijk. Reizigers moeten bij het reserveren duidelijk maken dat het om een gratis rit naar het stembureau gaat.”