Vrijdag en zaterdagochtend ‘code geel’ in Groningen vanwege gladheid (update)

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Tot en met zaterdagmiddag kan het plaatselijk verraderlijk glad blijven in Groningen. Het KNMI heeft daarom tot en met zaterdagmiddag de weerswaarschuwing ‘code geel’ afgegeven voor de provincie.

De gladheid houdt zich tot en met vrijdagmiddag met name op in het noorden van Nederland. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is er met name vrijdagochtend kans op (natte sneeuw): “Maar in de loop van de ochtend wordt het droog. Later in de middag en ook in de avond volgen opnieuw enkele natte sneeuwbuien. De maximumtemperatuur schommelt rond 2 graden maar zakt tijdens sneeuwbuien terug naar 0 graden. Dan is er uiteraard kans op gladheid door de winterse buien. ”

Volgens Kamphuis klaart het in de nacht naar zaterdag op en gaat het bij een afnemende wind vriezen: “Op de meeste plaatsen vriest het licht met temperaturen tussen de -2 en -4 graden, maar lokaal kan het tot matige vorst komen met minima tot beneden de -5 graden. Dan is er opnieuw kans door bevriezing van natte weggedeelten en aanvriezende sneeuwrestanten.”

Die gladheid verdwijnt zaterdag echter snel, stelt Kamphuis: “De temperatuur loopt op naar 6 graden bij wisselend bewolkt weer en er valt een regenbui.”