Meeste afdelingen Martini Ziekenhuizen gesloten vanwege staking

Het Martini Ziekenhuis is één van de 64 ziekenhuizen in ons land waar deze donderdag gestaakt wordt voor een betere cao. Alleen de spoedeisende zorg gaat door tijdens de actie.

De ziekenhuizen staken omdat werkgeverskoepel NVZ de cao-eisen van de vakbonden niet heeft geaccepteerd. Op de stakingsdag draaien de ziekenhuizen een zondagsdienst. Dat betekent dat alleen de spoedeisende hulp, de oncologische hulp en behandeling van kinderen doorgaat.

De planbare zorg wordt verplaatst naar een andere dag. ‘Patiënten zijn op tijd op de hoogte gebracht van de staking en de gevolgen daarvan op hun behandeling’, laat woordvoerder Evelien Oosterbaan van het Martini Ziekenhuis weten.

Actiedag Martini Ziekenhuis. Foto: Daniëlle Rademaker.

De staking vindt plaats onder leiding van de vakbonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ. De ziekenhuiswerknemers pleiten voor een betere cao en een loonsverhoging van tien procent voor één jaar. Daarnaast voeren ze actie voor honderd euro bruto meer loon per maand en een volledige reis- en parkeerkostenvergoeding.

Daarnaast eisen de vakbonden een onregelmatigheidstoeslag over het volledige uurloon voor alle salarisgroepen. Ook moeten medewerkers het recht krijgen om onbereikbaar te zijn als ze niet werken. Het UMCG doet niet mee aan de staking. Dat ziekenhuis valt onder een andere cao, omdat het een universitair ziekenhuis is.

Als de werkgevers niet instemmen met de eisen van de vakbonden, volgt er nog een stakingsdag. De eerstvolgende actiedag staat al vast; die vindt medio april plaats.