Hoogleraren RUG winnen prijs van 350.000 euro voor onderzoek

nieuws
Jingyuan Fu - Foto via UMCG

Hoogleraren Jingyuan Fu en Merel Keijzer van de Rijksuniversiteit Groningen zijn winnaars van de Ammodo Science Awards 2023. Ze winnen daarmee beiden een geldbedrag van driehonderdvijftigduizend euro voor nieuw onderzoek naar de werking van ons darm-microbioom.

Fu, hoogleraar Systeemgeneeskunde, krijgt de prijs voor haar onderzoek naar het darm-microbioom in relatie tot ziekte en gezondheid. De jury roemt onder meer het onderzoek van Fu naar complexe ziekten als obesitas en hart- en vaatziekten en de rol die darmflora daarin spelen. Zo liet Fu’s onderzoek zien dat het darm-microbioom, eetgewoonten en genen een grote invloed hebben op onze gezondheid. Verder heeft Fu aangetoond dat veroudering zorgt voor een verschillend risico voor mannen en vrouwen op hart- en vaatziekten.

Hoogleraar Engelse Taalkunde Merel Keijzer onderzoekt hoe het leren van een nieuwe taal bijdraagt aan gezond ouder worden. Ze gebruikt daarbij innovatieve en multidisciplinaire onderzoeksmethoden en werkt nauw samen met neurowetenschappers en cognitieve psychologen. Keijzer toonde onder andere aan dat mensen die meertalig zijn, en die deze talen nog steeds actief gebruiken, over het algemeen een beter cognitief functioneren laten zien. Vooral het veelvuldig wisselen tussen verschillende talen lijkt verouderingsprocessen in het brein, zoals mild geheugenverlies, te kunnen compenseren.