NK Tegelwippen van start bij wijkcentrum Bij Van Houten in Oosterparkwijk

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Met een aantal enthousiaste tuiniers uit de buurt zette wethouder Mirjam Wijnja dinsdagmiddag de eerste spades in de grond voor de start van de derde editie van het NK Tegelwippen.

Dat deed de wethouder bij de voormalige Siebe Jan Boumaschool, waar nu wijkcentrum Bij Van Houten is gevestigd. Een dertiental stoeptegels van het voormalige schoolplein bij het wijkcentrum maakte plaats voor bloemen en planten.

De gemeente Groningen doet voor de derde keer mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen, met als doel om zoveel mogelijk tegels en stenen te vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen.

“Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien”, aldus Wijnja. “Een groene tuin werkt als een spons, het kan water goed opnemen en planten voeden. Zo wordt de gemeente meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.”

Alle Groningers kunnen vanaf nu meehelpen om Groningen de Gouden Stoeptegel en de Gouden Schep te laten winnen. Dat kan, door tussen nu en 31 oktober het aantal verwijderde stoeptegels aan te melden via de website van de jaarlijkse wedstrijd.

Dit voorjaar haalt de Tegeltaxi van de gemeente ook weer tegels op. De data waarop de Tegeltaxi rijdt, wordt binnenkort bekendgemaakt op de website van Duurzaam Groningen. Mensen die twintig vierkante meter of meer aan tegels weghalen, kunnen mogelijk ook klimaatsubsidie krijgen. Ook hierover is meer informatie te vinden bij Duurzaam Groningen.