158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Het OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz vervangen tussen 2024 en 2026 een groot deel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije exemplaren.

Op dit moment rijden er al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische exemplaren, rijdt straks bijna 90 procent van alle bussen in Groningen en Drenthe op schone energie. De ambitie is, in 2030 te komen tot vollledig uitstootvrij busvervoer.

Een belangrijke aanleiding voor de aanschaf van de nieuwe bussen is de stijgende brandstofprijs. Uitstootvrije bussen zorgen voor veel lagere brandstofkosten. Bovendien zijn de nieuwe bussen stil en veroorzaken ze minder CO2-uitstoot. Ze rijden ook door in de volgende concessie. De vervanging van de bussen is daarom mogelijk zonder dat er extra geld voor wordt uitgetrokken.