Wethouder wil bij dalen gasprijzen ook vaste prijzen WarmteStad verlagen

nieuws
Foto: WarmteStad

Het gemeentebestuur gaat zich inzetten voor een prijsplafond voor blokverwarming bij WarmteStad en ook zal het aandringen op het verlagen van de prijzen wanneer de gasprijzen verder gaan dalen. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Energie woensdag laten weten.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van de PVV-fractie. Fractievoorzitter Dennis Ram: “Onlangs hebben wij een brandbrief ontvangen van een inwoner die zijn energie van WarmteStad krijgt. Deze inwoner zag zijn energieprijs verdrievoudigen. Ondertussen zijn de gasprijzen al weer een aantal maanden aan het dalen, en dan zou je verwachten dat de rekeningen ook gaan dalen. Toch lijkt het daar niet op omdat de prijzen voor WarmteStad voor een periode van een jaar vastliggen. Wij zijn benieuwd wat het College hier aan kan doen.”

Joren van Veen (PvdA): “Als je de prijzen verlaagt, vertraag je WarmteStad dan niet?”
Raadslid Joren van Veen van de PvdA: “Vanochtend hebben we een werkbezoek aan WarmteStad afgelegd. Daar werd mij duidelijk dat WarmteStad in alle situaties goedkoper is. Maar tegelijkertijd is het ook heel erg lastig om de prijzen van aardgas en elektriciteit met WarmteStad te vergelijken. Het doel is om gebouwen van het aardgas af te halen en dat we dan niet meer afhankelijk zijn van andere landen in de wereld. Maar het roept wel de vraag op dat als je de prijzen zou verlagen, of het WarmteStad dan ook gaat vertragen.”

Andrea Poelstra (D66): “Het verlagen van prijzen zou passen bij een publiek bedrijf”
Ram: “Energiearmoede is een groot probleem. De prijs voor WarmteStad wordt voor een jaar vastgesteld. Gasprijzen fluctueren, prijzen gaan omlaag, maar bij WarmteStad blijft alles hetzelfde. Dan kan dat toch ook aangepast worden, omdat WarmteStad op dit moment uiteindelijk toch de energie uit fossiele brandstoffen haalt.” Andrea Poelstra van D66 is het daar wel mee eens: “Hulde voor WarmteStad die veel energie steekt in de uitleg hoe alles in elkaar zit. Maar wat je ziet bij commerciële aanbieders, dat prijzen dalen, dat zou ook passen bij een publiek bedrijf.”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks): “Wat meespeelt is dat er geen prijsplafond is”
Wethouder Broeksma: “De brandbrief die meneer Ram aanhaalt die heeft betrekking op een individueel geval. Deze persoon huurt bij MVGM. WarmteStad heeft een contract met MVGM. Het wordt dus geleverd via de verhuurder. Wij hebben geen zicht op het verbruik en de voorschotten van deze persoon. Wat hier wel mee speelt is de blokverwarming. Daar is nu nog geen prijsplafond voor. Het Rijk is bezig dit te organiseren en uiteindelijk is het de Staten Generaal die daar over gaat. WarmteStad werkt momenteel op het laagste tarief. Dat kan, want er is geen winstoogmerk. Er wordt op dit moment een rendement van zes procent behaald. WarmteStad heeft contact met MVGM, en zij gaan naar deze zaak kijken.”

“Onder de aandacht brengen in Den Haag”
Ram: “We hebben het over een voorbeeld waarbij ik dit wel breder zou willen trekken. Wil het gemeentebestuur zich er voor inzetten dat als de prijs daalt dat ook de prijs van WarmeStad dan kan dalen? En kan men de blokverwarming nog eens bij de Staten Generaal onder de aandacht brengen?” Broeksma: “Dat doen we voortdurend. En u kunt dat zelf ook doen met de lijntjes die u zelf hebt in de Tweede Kamer. Ik had het zojuist al over zes procent rendement. Dat is nodig omdat er uiteindelijk ook warmte geleverd moet kunnen worden. In de toekomst wordt WarmteStad aangesloten op een zonthermiepark en krijgen we warmte van datacenters, waardoor het ook losgekoppeld kan worden van de afhankelijkheid van de energieprijs.”

Toch wil de fractievoorzitter van de PVV het nog scherper geformuleerd hebben: “Dus u bent bereid dat als de prijs daalt, dat ook de prijs van WarmteStad gedurende het jaar kan dalen? Dat het vaste tarief wordt aangepast?” Broeksma: “Daar heb ik ja op gezegd.”