Waterschap Noorderzijlvest: “Januari erg nat, 280 miljoen kuub water afgevoerd”

nieuws
Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest heeft in januari 280 miljoen kuub water afgevoerd via de sluis bij Lauwersoog. Dat is meer water dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

“In januari viel bijna twee keer zoveel neerslag dan normaal”, laat het waterschap weten. “De meeste neerslag viel in de eerste twintig dagen van januari. In ons werkgebied viel tussen de 100 en 158 millimeter neerslag, waarbij 73 millimeter normaal is voor januari. De maand was daarmee erg nat. De meeste neerslag hebben we via Lauwersoog af kunnen voeren naar zee. De afvoer bij de Cleveringsluizen was ongeveer 280 miljoen kuub. Dat is meer dan de gemiddelde afvoer over de afgelopen vijf jaar. Het meeste water was afkomstig uit Friesland.”

Het waterschap geeft aan dat niet al het overtollige water is afgevoerd: “In Drenthe proberen we de waterstanden in de beken iets hoger te houden om op deze manier meer water vast te houden. Het water krijgt dan de tijd om de grond in te trekken. Dit kan echter maar beperkt, omdat er anders overlast ontstaat. Over hoe hoog het water komt, maken we afspraken met de omgeving.” Behalve in de beeksystemen wordt ook in De Onlanden regenwater vastgehouden. “Mocht er de komende tijd veel neerslag gaan vallen, dan kan het gebeuren dat beken buiten hun oevers treden.”