Voormalig Groninger vastgoedondernemer krijgt 25.000 boete voor valsheid in geschrifte

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een vastgoedondernemer die voorheen in Groningen actief was, krijgt 25.000 euro boete wegens valsheid in geschifte met huurcontracten. De man zou onder meer blanco huurcontracten hebben afgegeven om onterecht huurtoeslag te kunnen innen. Daarnaast gaven de man en een compagnon valse contracten af om minder belasting te betalen.

De partner van de ondernemer krijgt ook een boete, ter hoogte van tienduizend euro. De twee huisbazen kregen de boete van het Openbaar Ministerie. Het OM besloot de zaak zelf af te doen, omdat de openbaar aanklager denkt dat een rechter geen andere of hogere straf zou hebben opgelegd.

De vastgoedondernemer kwam op de radar na diverse meldingen bij de politie. Na uitgebreid onderzoek bleek dat er sprake was van valsheid in geschrifte onder verantwoordelijkheid van hoofdverdachte. Huurders van een pand in Stad verklaarden dat ze in 2017 een blanco huurcontract kregen van hun huisbaas, waarmee ze onterecht in aanmerking kwamen voor huurtoeslag. Daarnaast legde de pandjesbaas in 2018 valse contracten voor aan zijn accountant, zodat ze bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in aanmerking konden komen voor een lagere verhuurdersheffing. De huurders wisten daar niet van en op de documenten stond een valse handtekening.

De gemeente Groningen deed ook onderzoek naar de zaak en gebruikt gegevens uit het strafdossier om nieuwe vergunningsaanvragen van de ondernemer te weigeren.