Voorbereidingen op Matthäus-Passion gestart: “Wat wij als Luthers Bach Ensemble gaan doen is topsport”

Over twee maanden is het Pasen. In de aanloop naar dit christelijke feest gaat het Luthers Bach Ensemble uit Stad zes keer de Matthäus-Passion ten gehore brengen. Artistiek leider Tymen Jan Bronda noemt het topsport.

Hoi Tymen-Jan! Afgelopen weekend zijn jullie begonnen met de repetities …
“Klopt. En dat klinkt misschien een beetje gek, want mensen zullen nu denken, de Matthäus-Passion hebben jullie toch wel eens vaker opgevoerd? En dat klopt, maar het is toch belangrijk om de puntjes weer even op de ‘i’ te zetten. De mensen in het koor moeten de teksten uit hun hoofd leren. Het is een jaar lang niet gezongen, dus het is belangrijk om het dan weer even te repeteren. Om ook weer even de muzikale nuances in het hoofd te prenten.”

Betekent het dat er de komende periode volop gerepeteerd wordt?
“Ja. Afgelopen vrijdagavond hebben we het doorgezongen. De komende tijd gaan we verder met het instuderen. Waarbij het vooral belangrijk is dat er onderscheid wordt gemaakt in de koralen, omdat sommige stukken best wel op elkaar lijken. In het weekend van 3 en 4 maart hebben we een repetitieweekend. En er komt dan ook steeds meer bij. Op een gegeven moment komen de regieaanwijzingen om de hoek kijken, en een paar dagen later komt het orkest er bij. Een week later staan we dan in de Grote Kerk in Harderwijk voor ons eerste optreden. Vorig jaar zijn we daar ook geweest, en dat beviel toen eigenlijk heel erg goed, waardoor er gevraagd is of we weer wilden komen.”

De Matthäus-Passion. Dat is een stuk dat van origine al veel mensen naar uitvoeringen brengt …
“Absoluut. Het is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is ook zijn bekendste werk en een hoogtepunt in het oeuvre. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Matteüs. Het is dramatiek, en het gaat om gevoel. En dat raakt de mensen in het publiek. Iedere keer weer zie je dat het stuk zo goed in elkaar steekt, dat het raakt. Dat het impact heeft. Het is wat dat betreft ook bekender als de stukken die we met Advent spelen. De passieperiode maakt indruk. En muzikaal gezien, de dubbelkorigheid, in combinatie met een jongenskoor, dat is heel bijzonder.”

Maar daarbij is er vooral ook een rol voor jullie weggelegd, want jullie zullen die dramatiek over moeten brengen …
“Het doel van onze regisseur is inderdaad ook om het lijdensverhaal niet afstandelijk te brengen. Het doel is om het publiek deel te maken van het verhaal: om hen te laten zien wat het verhaal hedentendage voor ons betekent. Om het gevoel van toen, zoals het in Leipzig bedacht is, over te brengen. Wat ik al vertelde, we leren de teksten uit ons hoofd. We zullen ook in gewone kleren de Matthäus-Passion ten gehore brengen. Daarbij zullen we verspreid door het publiek zitten, wat het verhaal intensiever over laat komen.”

Van 11 tot en met 19 maart brengen jullie de Matthäus-Passion zes keer ten gehore. Dat is niet niks …
“Dat is topsport. De Matthäus-Passion is een lang en intensief stuk. We beginnen onze tour in Harderwijk en sluiten af in Doesburg. In de tussentijd zullen we ook twee keer de Akerk in Stad bezoeken. Voor de mensen in ons koor en in ons orkest betekent het ook dat ze goed hun rust moeten pakken. Ik zal niet zeggen dat iedereen die week vrij heeft genomen, maar heel veel mensen hebben het wel heel goed gepland. Het is een zware kluif, maar ook heel erg mooi om het te kunnen doen.”

Welk gedeelte uit het stuk is voor jou persoonlijk het mooiste?
“Ik ben zelf ook organist. En ik moet nu toch wel denken aan het gedeelte waarbij het slotkoor aan het einde van het eerste deel, voor de pauze, is te horen. Dat vind ik magistraal. Hoe dat gecomponeerd is. Dat is voor mij toch wel kippenvel. En dan is het mooi om te zien dat muziek je zo kan raken.”

Hoe gaat het met de kaartverkoop?
“Dat gaat heel goed. Voor een aantal uitvoeringen gaan we al richting uitverkocht. Vorig jaar speelden we ook twee keer in de Akerk. We waren toen beide keren uitverkocht. Dus ik verwacht dat het dit jaar ook weer snel zal gaan. Mensen die meer informatie zoeken, of kaartjes willen kopen, die kunnen terecht op onze website.”

Bekijk hier een video-opname van het Luthers Bach Ensemble:

Deel dit artikel: