Vijlbrief verwacht ernstige uitkomst van gaswinningsenquête: “Als blijkt dat ik in de weg sta bij versterking, ga ik weg”

nieuws
Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De uitkomst van de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen zal waarschijnlijk zeer ernstig zijn. Volgens het KRO-NCRV-programma Pointer is dat de verwachting van staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief over de parlementaire enquête over de gaswinning, die volgende vrijdag naar buiten wordt gebracht.

Vijlbrief gaat ook mogelijke twijfels van de commissie over zijn eigen positie niet uit de weg. “Ik moet het rapport eerst lezen. Maar als ik een sta in de weg ben voor het uitvoeren van de versterkingsoperatie, dan ga ik weg”, stelt Vijlbrief tegen het journalistieke platform. “Dan zal de Kamer ook zeggen: ga weg. En als de Kamer dat niet vindt, blijf ik gewoon zitten. Zo werkt het. Vertrouwen tot er geen vertrouwen meer is.”

Pointer besteedt komende zondagavond KRO-NCRV op NPO2 uitgebreid aandacht aan de gaswinningsproblematiek. Daarin stelt Vijlbrief ook dat 2028 nog steeds haalbaar is als eindjaar voor de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. Onder meer Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen) en wethouder Usmany (Eemsdelta) stellen in het programma dat er dan wel flink versneld moet worden, onder meer door de invoering van de vertraagde dorpenaanpak.