Staking gemeenteambtenaren: vier dagen geen vuilnis opgehaald; boa’s delen maandag geen boetes uit (update)

Groningse gemeenteambtenaren gaan vanaf aanstaande vrijdag vier dagen staken. Dat meldt vakbond FNV dinsdagochtend. De ambtenaren vinden dat hun inkomen ver achterblijft door de inflatie, de hoge prijzen voor boodschappen en de dure energierekeningen.

‘Groningen gaat staking merken’

Volgens FNV is de actiebereidheid in Groningen groot. De vakbond verwacht dat ruim zeshonderd medewerkers van de gemeente Groningen het werk neer gaan leggen. “Alle onderdelen van Stadsbeheer gaan plat”, aldus de vakbond. “Van de afvalbrengstations en de medewerkers groen tot aan de vuilnisophalers: iedereen doet mee.”

Voor de gemeente Groningen betekent de staking dat alle afvalbrengstations gesloten zijn van vrijdag tot en met maandag. De ondergrondse vuilcontainers worden dan niet geleegd. Op maandag wordt vanuit het centrum weer begonnen met het opruimen van de bijplaatsingen en het legen van de ondergrondse vuilcontainers. Ook minicontainers worden vrijdag, maandag en woensdag (een landelijke stakingsdag voor de ambtenaren) niet geleegd.

Voor het opruimen na de warenmarkten maken de stakers vrijdag en zaterdag een uitzondering. Mogelijk gelden de beperkingen op de afvalverwerking ook aanstaande woensdag. Maar hoe de landelijke stakingsdag van de bonden gaat verlopen voor Groningen, is nog niet helemaal duidelijk.

Publieksvriendelijke acties van boa’s en toezichthouders

De boa’s voeren op maandag (13 februari) een publieksvriendelijke actie. De boa’s zullen geen boetes uitdelen, maar wel zichtbaar zijn en alleen optreden bij ernstige calamiteiten. Gedurende de hele stakingsperiode delen de boa’s geen boetes uit voor het plaatsen van afval naast containers.

“De insteek van de boa’s is dat de veiligheid niet in het geding mag komen”, aldus wethouder Mirjam Wijnja. “Hierover zijn afspraken gemaakt.” Gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft vult aan: “We hebben goede afspraken gemaakt met de bonden over de staking. Dat betekent dat onze boa’s wel gewoon op straat te zien zullen zijn. We vinden het jammer voor onze inwoners, maar we hopen wel op begrip.”

Reeks aan stakingen in verschillende gemeentes

De staking is onderdeel van een reeks aan werkonderbrekingen in het hele land, nadat de onderhandelingen tussen werkgevers en de bonden halverwege januari klapten. De bonden eisen twaalf procent loonsverhoging en een automatische prijscompensatie. De werkgevers blijven echter bij maximaal vijf procent loonsverhoging.

“Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering”, vertelt cao-onderhandelaar Marieke Manschot. “Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit.”

Publieksvriendelijke actie op Ossenmarkt en manifestatie op Grote Markt

De stakende gemeenteambtenaren verzamelen zich vrijdag bij het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat. De dag erna gaan de stakers over tot een publieksvriendelijke actie op de Ossenmarkt. Dan zijn milieustewards, verschillende voertuigen van Stadsbeheer, Toezichthouders en Boa’s op het plein aanwezig om het publiek te informeren, kinderen te vermaken met een ritje in een voertuig en om vragen van burgers te beantwoorden.

Maandag is de laatste dag van de staking. Die wordt afgesloten met een grote manifestatie op de Grote Markt. Namens de stakers en alle overige medewerkers van de gemeente wordt dan een oproep gedaan aan wethouder Mirjam Wijnja om zich hard te maken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een goed en serieus cao-bod.

Update: In eerste instantie bestond er enige onduidelijkheid over de manier waarop de boa’s betrokken zouden zijn bij de stakingsperiode. Inmiddels is duidelijk dat zij vrijdag, zaterdag en zondag gewoon blijven werken. Alleen maandag leggen zij het werk gedeeltelijk neer en grijpen alleen in bij calamiteiten en ernstige overtredingen en misdrijven.