‘Verliezers’ kinderhartcentra overwegen stap naar de rechter

nieuws
Foto: Fernando AUDIBERT from FreeImages

Het LUMC en het Amsterdam UMC stappen, als dat nodig is, naar de rechter om hun kinderhartcentrum te behouden. Dat meldt het AVROTROS-televisieprogramma EenVandaag dinsdag. De twee ziekenhuizen willen daarmee voorkomen dat hun afdeling voor kinderhartchirurgie over uiterlijk 2,5 jaar gesloten moeten zijn.

De twee ziekenhuizen waarvan Kuipers vorige week maandag besloot dat ze hun kinderhartcentrum hoogstwaarschijnlijk gaan kwijtraken (de Tweede Kamer moet nog beslissen) vinden dat de minister verkeerde argumentatie heeft gebruikt om een streep te zetten door hun afdeling. Er volgt daarom eerst een officieel bezwaar, maar als dat niks oplevert laten de ziekenhuizen het er niet bij zitten.  “Als dit besluit definitief wordt en het verandert niet, dan gaan we naar de rechter”, stelt bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het LUMC tegen EenVandaag. Minister Kuipers riep eerder nog nadrukkelijk op aan de verliezers om niet naar de rechter te stappen.

Het LUMC en het Amsterdam UMC werken samen binnen één kinderhartcentrum. Het andere ziekenhuis wat haar centrum dreigt te verliezen is het UMC Utrecht. Vooralsnog beraadt het universitaire ziekenhuis in de Domstand zich op de beslissing van Kuipers.

Maandag werd duidelijk dat het UMCG, samen met het Erasmus MC in Rotterdam, over iets meer dan twee jaar, hoogstwaarschijnlijk de enige twee centra zullen zijn waar complexe hartproblemen bij kinderen worden behandeld. Dat leverde voor het UMCG maandag euforie op, omdat Kuipers daarmee terugkwam op de beslissing van zijn voorganger. In 2021  besloot toenmalig minister Hugo de Jonge deze zorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Dit zorgde bij het UMCG en de noordelijke overheden en Overijssel tot veel protest, omdat de zorg zou verslechteren. Dat kwam ook naar voren uit het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), wat Kuipers gebruikte voor zijn beslissing.

Kuipers gaf de vier ziekenhuizen vervolgens nog één kans om zelf te bepalen waar de kinderhartzorg geconcentreerd moest worden, in twee centra. Twee weken geleden werd duidelijk dat de ziekenhuizen er opnieuw niet uitkwamen, dus besliste Kuipers vorige week maandag zelf: Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG) mogen hun kinderhartcentrum waarschijnlijk houden. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met deze beslissing, raken Leiden (LUMC en Amsterdam UMC) en UMC Utrecht hun kinderhartcentrum kwijt.